Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sağlam, esnek ve yumuşak bir bünyeda olmalı, ömre bedel bir aromaya ve manzum yanmayı sağlamlayacak cenahıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf şerif ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı yüksek oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birkötü bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada tat maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. mecmu hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve karınime anık musallat olmak karınindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro gönen değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde karınilen bir puro mefkûre gönen değerlerinde karıniliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu gönen değerleri de kimisine için gayet yaraşıklı ve karınilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken başka bir insan bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir mesabe olduğunu ve asla karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen üstelikı beyninde gidip gelmeden mecmu aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değemekimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize için bu gönen değerleri neyi değemektirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, kötü azalır ve karınimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, karınimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna dakika ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en âlâ mesabe bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah husus ortalama 6 ay içinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen verme üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı karınin muayyen bir dakika içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca okkalı hararet değemekimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen kıymeti kurmak karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu mesabe iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz yüksek gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in sakır sakır ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en âlâ yöntem olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem gönen alma hem gönen verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde yüksek gönen değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak sabit bir gönen kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.